Haiku OS R1 Beta 3 på Asus EEE 900

27 July 2021

Som ni kanske har sett testade jag Haiku OS R1 Beta 2 förra sommaren på en Acer Netbook. Det gick så där då det saknades drivrutiner för mycket av komponenterna i den datorn. Se http://peterkihlstedt.atwebpages.com/wondercms/blogg/mitt-test-av-haiku-os-r1-beta-2 för mer detaljer.

Sedan dess har jag följt Haiku OS på Twitter. Där fick jag i början av sommaren veta att Beta 3 var på gång. Jag hade fortsatt att testa olika operativsystem på min Asus EEE 900 och på den var det inget värdefullt installerat, så då valde jag att planera för Haiku OS på den. På Haiku OS diskussionsforum fick jag dessutom syn på att de släppte testkandidater inför Beta 3. Testkandidat 2 har jag nu installerat och skriver detta på. Beta 3 är nu släppt.

Hårdvaran på Asus EEE 900 passade Haiku OS bra mycket bättre. Ljudet fungerar och Wifi fungerar och pekplattan fungerar hyfsat och går att scrolla med även om den bara betraktas som en treknappars mus. Egentligen är det bara den inbyggda webkameran som systemet inte har hittat. En USB-ansluten DVD-brännare gick bra, åtminstone som spelare. Det gör datorn användbar för allt jag normalt använder en netbook till. Både MP3-musik och en gammal video i AVI-format med okänd kodning gick bra att spela upp. Den nya versionen av WebPositive och Otter browser verkar klara av de flesta moderna siter, så länge sidorna inte är för tunga.

Den här texten är skriven i Calliga Words innan jag lägger in den i bloggen. Över huvud taget är jag positivt överraskad över utbudet av program i HaikuDepot, och allt jag har installerat har också fungerat. Tyvärr är enda strukturen i programmenyn att programmen är i bokstavsordning.

Det känns som Haiku OS R1 är precis rätt för denna dator. Möjligen förväntas en något större skärm. Så jag kommer behålla Haiku OS på denna dator under överskådlig framtid. Jag har svårt att se att det skulle kunna komma något annat intressantare som passar denna dator bättre.

TIPS

Här kommer tips om några webbplatser som jag ofta besöker.

The Old reader

Distrowatch