Mitt test av Haiku OS R1 Beta 2

30 September 2020

Under semestern testade jag Haiku OS R1 Beta 2 på en Acer Aspire One netbook som är ca 8 år gammal. Installationen gick väldigt lätt. På datorn fanns sedan tidigare två partitioner varav den ena innehöll Xubuntu. Grub hade installerats tillsammans med Xubuntu. Haiku gick lätt in på den kvarvarande partitionen och instruktionerna för hur man skulle ställa in Grub för att starta Haiku var tydliga, så så långt gick allt lätt.

Det första intrycket var också bra. Men, så hittade jag en del saker som gjorde att det inte blev något längre experiment.

 Pekplattan på datorn behandlades som en vanlig tvåknappars mus. Jag hittade i en loggfil att plattan kändes igen, men att drivrutinen var under utveckling så systemet betraktade den som en tvåknappars mus. Detta var väl egentligen inget stort problem men gjorde upplevelsen lite tråkig.

Sen var det ljudet. Haiku hittade HDA-ljudkortet, men jag lyckades inte få ut något ljud. Jag hittade dokumentation från Haiku som sa att HDA inte är en så tydlig standard och att det därför är svårt att få till rätt inställningar. Det finns en mixer med många inställningar, alldeles för många för att jag skulle lyckas hitta rätt inställningar för att få ut ljud. Detta leder till att jag inte kan använda Haiku OS varken till att titta på video eller lyssna på ljud.

Men tråkigast var att det trådlösa nätverket inte fungerade. Att behöva använda nätverkskabel till en liten netbook gör att syftet med en liten bärbar försvinner. Haiku hämtar sina drivrutiner för trådlösa nätverkskort från FreeBSD. Men av någon anledning har de valt att lyfta in alla drivrutiner utom just den som behövs för mitt nätverkskort.

Det som fungerade såg däremot bra ut och för dig som har någon annan gammal hårdvara att testa på kan jag rekommendera att testa Haiku OS

TIPS

Här kommer tips om några webbplatser som jag ofta besöker.

The Old reader

Distrowatch