Peggie och Perras tid

1974 övertog Perra Björkebo, inklusive banklån m m. Syftet med gåvan var Eivors och Gudmars önskan att Björkebo skulle vara en släktgård för kommande släktled. Birgitta och Lotta avstod från gåvan, mot att de hade en personlig rätt att vara i Lillstugan enligt eget önskemål livet ut.

Björkebo hade en balkong ovanpå verandan mot trädgården. Räcket behövde målas om 1976.

Vi tapetserade minst ett rum varje år. 1982 hjälpte IngaLill och Holger, Peggies föräldrar, till med den inte helt lättapetserade övre hallen.

Ny flaggstång till Gudmars 75-årsdag 1984 införskaffades, då den förra ruttnat och fallit. Balkongräcket, som målades med barnens hjälp, höll till 1987, då det var dags att göra ett nytt med hjälp av Valle Johansson i Lövåsen.

Vi hade beställt ommålning av hela huset till herrgårdsgul färg av far och son Myrsell. Alcro Stugfärg gul nr 319 akrylat (brytbas: C, ss 6,w 160, YG 84, YO 120).

I januari 1989 var det dags för det nedre sovrummet att renoveras. Då upptäckte vi en gammal dörr i väggen till köket.

Den 6 januari 1991 dog Gudmar och ligger begravd på kyrkogården i Stora Skedvi.

Sommaren 1992 la Pelle och Peter ett nytt golv i Dalstugan i Lillstugan och klädde in den knähöga betongkanten runt om med panel. Därmed blev det åter möjligt att använda rummet som bostadsrum istället för det kallförråd som det hade varit under en längre tid.

1994 byggde vi ett nytt lock till brunnen för att förhindra att vatten rinner ner.

När vi kom till Björkebo påsken 1997 upptäckte vi att en liten bit av innertaket på verandan fallit ned. Valle tillkallades genast och konstaterade att taket var genomruttet. De bärande balkarna till balkongen (c:a 40 x 10 cm) kunde Perra dra av med händerna. Alla hjälpte till att röja upp. Sedan beslöt vi att bredda verandan för att bereda plats för matbord. Nya stolpar gjöts och pelare som höll ett nytt tak (ej balkong) sattes upp. Delar av fasaden var också angripna av fukten och byttes ut. Balkongdörrarna togs bort och nya fönster sattes in. En dräneringsslang lades från översta stolpen ner till en stenkista i slutet på backen.

I maj 1999 planterade vi tre björkar utefter bäcken och under sommaren byggde Affe och Perra en förstukvist till Lillstugan

År 2002 påbörjade jag en ommålning av Lillstugan. En sida per år. Den östra gaveln var i sämst skick.

2004 var det dags att byta fönsterluckor.
Spisen och fläkten i köket köptes på Blocket och är av 2004 års modell. Spisen byttes ut mot en ny 2015 och fläkten 2020.
2005 blev det nya grindar. De började ruttna 2018 och behöver bytas ut.
2005 köpte vi också en ny båt. Även en digital TV köptes då - som byttes ut 2013.
 

Vi installerade en Luft – Luft värmepump med uteaggregatet på sydsidan av verandan och inneaggregatet ovanför entrédörren 2005. Det föll sönder i sina bitar vintern 2011 efter kontinuerlig drift under de kalla årstiderna.

Torktumlare inhandlades 2006. Oljetanken i pannrummet togs bort samma år.

Mellan julen 2006 och påsken 2007 byggde Torsten Andersson och Janne Karlsson bastu och tvättstuga i det gamla mörkrummet och tvättstugan. Rummet var ”betongrent”, d v s golv och väggar var råbetong.

2007 var det nödvändigt att måla om köksdörren. 2018 var det dags igen.

Det stora projektet 2007 var dock bygget av Sommarboa som Perra gjorde med god hjälp av Affe och andra.

2007 installerade vi också fjärrstyrning av Lillstugans värme.
2008 köptes ett Elektrolux frysskåp.

Påsken 2008 fick vi plötsligt tvärstopp i avloppet. Det visade sig att den stenkista som tagit emot avloppsvattnet hade satt igen. Vi fick brunnen urpumpad så vi klarade några dagars användning. Perra satte igång med att få hjälp från olika håll för att välja reningsmetod och utrustning, planera förläggning, fixa igångsättningstillstånd från Säters kommun, vilket jag fick på stående fot den 1 april. Gräva och bygga hela anläggningen inklusive infiltrationsbädd på två dagar. Kl 11 andra dagen ringer Lillingemar till kommunen och ber dem komma och inspektera anläggningen, vilket de gjorde kl 13 samma dag. Det kallar jag service. Eftermiddagen ägnades åt att fylla igen och städa upp, samt gräva bort några stenar som låg i vägen på tomten.

I maj samma år var det dags för omläggning av taket på bägge husen. Det gjorde Torsten Andersson i Dyviken och Janne Karlsson i Nyberget.

2009 monterade vi häng och stupränna på verandan. Tidigare hade regnvattnet runnit rakt ut taket och kom på verandan om det blåste. I augusti 2009 målade Ericssons måleri i Hedemora om stora huset.

2010 gav vi oss på nästa rum i källaren. Det var det som hittills hade använts som matkällare som nu också behövde användas som arkiv. Därför tog vi bort mögel, "målade" väggarna och la ett enkelt golv. En luftavfuktare installerades för att hålla lagom fuktighet.

Vi fyllde på badstranden med två lastbilslass sand samma år. 
Då den gamla hydroforen började visa tecken på rost byttes den ut mot en ny och mindre.
Ett nytt tak över kökstrappan monterades också 2010.

 I juni 2012 installerade vi bergvärme. Borrhålet är 200m djupt och är placerat på den plana delen av gräsmattan öster om uppfarten till huset. På husväggen vid intaget finns noggrann beskrivning. Borrkaxet sprutades ut över tomten snett ner mot sjön. Bästa gödseln! Resultatet blev 3 m höga hallonstånd.
I december 2012 köpte vi en snöslunga.

2013 var det dags att byta ytterdörr och bygga om toan i hallen samt bygga en toa till i källaren. Målet var att få till en toa på entreplan som var användbar även för personer i rullstol, och där det går att duscha. För att kunna göra toan större behövde vi lite utrymme ur hallen vilket löstes genom att byta ut ytterdörren och ta bort prånget. När vi högg upp golvet nere i källaren hittade vi ett rör som kom från ingenstans.
Färgen på dörren är 5030-B10G. 

Sommaren 2014 bytte vi avloppsrör från köket till avloppsstammen. Det var baklut som förorsakat alla stopp vi haft genom åren.
Under hösten renoverade och mussäkrade vi toa och dusch i Lillstugan.

Den 1 september 2015 kom fibernätet igång trots alla hinder och besvär. År 2015 bytte vi även spis.

I juli 2016 planterade vi två björkar på ängen nere vid sjön. En överlevde.

Våren 2018 ägnades åt renovering av badrummet i stora huset efter en förmodad gammal fuktskada.Därigenom är alla våtutrymmen på Björkebo renoverade till modern standard.

Sommaren 2019 byttes dörren på sommarboa ut, då den gamla dörren hade ruttnat. Det var ursprungligen en innerdörr som nu använts som ytterdörr i 12 år. Det visade sig att storleken var ett standardmått så det gick att få tag i en riktig förrådsdörr med rätt yttermått på karmen.