Uppgradera till WonderCMS 3.1.1

10 September 2020

När man uppgraderar från WonderCMS 2.x till 3.x rekommenderas en nyinstallation och att man skapar om sina sidor. Installationen ska vara väldigt enkel, bara ladda upp fem filer med FTP, och installera sedan de teman och tillägg du vill ha inifrån CMS-verktyget.

Så enkelt var det inte för mig. Jag har valt att lägga min hemsida på en hostingpartner som erbjuder gratis plats för enklare sidor. Jag får precis det jag behöver inkl en subdomän utan kostnad. Men, de har då - förmodligen på goda grunder - satt upp en brandvägg så att ingenting på deras servrar får göra anrop utåt. Så allt detta med att enkelt installera tema och tillägg med bara ett klick var bara att glömma. Jag fick leta i filer i GIT efter adresserna var temafilerna och tilläggen fanns att hämta, ladda ner dem och lägga dem i rätt struktur för att sedan kunna ladda upp dem med FTP. Då fungerar det. Men för att kunna välja teman och ta bort tillägg så fick jag manuellt lägga in adresserna till varje också. Så för att få en miljö med de tillägg och de teman jag ville fick jag lägga extra jobb.

Då hade jag inte lust att bygga upp mina sidor igen. Det är ändå drygt 10 sidor med innehåll uppdelat i ett antal sektioner. Så jag började titta på den databasfil som finns i installationerna. Det är en fullt begriplig textfil. Inte XML men inte så långt ifrån. Avsnittet som innehåller menystrukturen och avsnittet som innehåller all information om sidorna såg ut att vara identiska mellan versionerna. Så jag laddade ner databasfilerna från min gamla installation och min nya installation, kopierade innehållet mellan dem med en vanlig texteditor och laddade upp den nya databasfilen igen. Vips så hade jag byggt upp alla sidor i den nya installationen. Jätteskönt!

När jag ändå höll på så passade jag på att göra en översättning av administrationsgränssnittet till svenska också. Jag ska skicka in den till utvecklarna ifall den kan vara intressant för fler.

TIPS

Här kommer tips om några webbplatser som jag ofta besöker.

The Old reader

Distrowatch